Verdensmål

17 Verdensmål for bæredygtig udvikling

De 17 verdensmål er den mest ambitiøse plan for verdens udvikling nogensinde. De er på én gang et udtryk for vores største udfordringer og en opskrift på, hvordan vi skal takle dem. Målene er universelle, uadskillelige, internt afhængige og skabt i en historisk unik proces i FN med inddragelse af stakeholders fra alle sektorer. Derfor skal de også nås i partnerskaber gennem samskabelse og fælles indsatser. Ingen aktør kan nå målene alene.

2030-dagsordenen er først og fremmest en forandringsdagsorden. ”Transforming our world” var overskriften på den resolution, der blev vedtaget den 25. september 2015 sammen med de 17 verdensmål og 169 delmål. Vi skal transformere, grundlæggende forandre vores verden - intet mindre!

Hvis vi skal lykkes med den transformation, den grundlæggende forandring af vores samfund, så kræver det noget af os alle sammen. Om vi er borgere, virksomhedsledere, politikere, civilsamfundsaktivister – alle har et ansvar.
 

Min mission er at give flere et grundlæggende kendskab til verdensmålene, og at give mennesker handlekompetence til at levere på verdensmålene. Konkrete værktøjer, der kan omsætte de store visioner til handling. Men også en forståelse af, at det ikke er nok at sætte de farverige verdensmålsikoner på årsrapporten eller en pin i knaphullet. Der skal mere til for at skabe transformationen.
 

Mit arbejde med verdensmålene

Som miljøminister var jeg med i processen op til vedtagelsen af verdensmålene, hvor Danmark kæmpede for at sikre balancen mellem de tre dimensioner af bæredygtighed; den sociale, den økonomiske og den miljømæssige. 

 

Som folketingsmedlem var jeg stifter af og formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Verdensmålene (2030-netværket). Vi etablerede siden 2030-panelet; et multi-stakeholder panel, som skal understøtte og sparre med netværket. 
 

Sammen med 2030-panelet har vi bl.a. taget initiativ til at etablere en dansk baseline for verdensmålene, som supplerer de officielle FN-indikatorer med særligt danske målepunkter. Og vi har stået bag Verdensmålenes Plads på Folkemødet på Bornholm, Verdensmålsprisen, som blev uddelt første gang på Folkemødet 2019, samt det årlige Multistakeholder Forum på Christiansborg.

IMG_0463_redi.jpg
2030_panel_Mary.jpg
IMG_1974_redi.jpg

Læs mere: