Search
  • Kirsten Brosbøl

FN's generalforsamling gør status på verdensmålene

I den forgangne uge har New York summet af aktivitet - udover det sædvanlige, hvilket ikke siger så lidt! Med FN's generalforsamling #UNGA og Generalsekretærens klimatopmøde var byen fuld af stats- og regeringschefer og ministre fra hele verden. Danmark var repræsenteret ved ikke mindre end seks ministre med statsminister Mette Frederiksen i spidsen.


Jeg deltog mandag i Mette Frederiksens event om verdensmålene, som blev holdt sammen med Sydkoreas præsident og fhv. FN generalsekretær Ban Ki Moon (foto). Danmark høstede flot anerkendelse for vores ambitiøse 70 % reduktionsmål i 2030. Og det var dejligt at høre vores statsminister tale så passioneret om verdensmålene og om Danmarks vilje til at levere handling. Det er der i den grad brug for!


Den netop offentliggjorte Global Sustainable Development Report 2019 peger på, at verden ikke er på sporet til at nå verdensmålene i 2030, og at der er brug for mere ambitiøse, mere transformative og mere integrerede svar på udfordringerne. Rapporten peger på seks "entry points" til at nå verdensmålene og opfordrer verdens ledere til at indgå i tættere samarbejde med forskere om at finde de politiske veje til den nødvendige transformation.


Du kan finde rapporten, som danske Katherine Richardson er medforfatter til, her:

https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/24797GSDR_report_2019.pdf


Min #UNGA uge sluttede med to dages konference i Sustainable Development Solutions Network (SDSN), som ledes af Jeffrey Sachs, professor her på Columbia University in the City of New York. Her var deltagelse af nogle af verdens førende forskere inden for bæredygtighed, og der var fokus på, hvordan SDSN og videnskaben generelt kan understøtte og skubbe på implementering af verdensmålene. For at gøre verdensmålene mere operationaliserbare, har SDSN udviklet det, de kalder seks transformationer (se www.twi2050.org) Svenske Johan Rockström fra Stockholm Resilience Centre formulerede det lidt muntert således: 17 x 169 = 6. Altså, de 17 SDG'er og de 169 delmål kan koges ned til de seks transformationer. SDSN vil nu koncentrere sig om at levere analyser af hvilke "pathways" der kan føre til de seks transformationer og søge dialog med regeringer verden over for at understøtte politikudvikling med udgangspunkt i disse pathways.


Det er glædeligt, at der blandt forskerne er et stærkt ønske om at interagere med det politiske niveau. Nu gælder det så om at få samme ønske om samarbejde ind i det politiske system. Det har vi heldigvis nu i Danmark, hvor Dan Jørgensen har erklæret, at regeringens politik vil basere sig på videnskaben. Her i USA er det en noget større udfordring... Som Greta Thunberg sagde, da hun for nylig talte til den amerikanske Kongres: "Jeg vil ikke have, at I lytter til mig. Jeg vil have, at I lytter til videnskaben. At I står sammen bag videnskaben. Og at I handler på den". Ja tak.

73 views0 comments

Recent Posts

See All