Search
  • Kirsten Brosbøl

Første uge som Obama Scholar

Spændingen er udløst! Siden jeg i foråret fik beskeden om, at jeg var udvalgt til Obama Scholars programmet på Columbia University, har jeg grublet over, hvordan her mon er, hvordan jeg skal bo, hvem de andre scholars er, hvad vi mere præcist skal lave... Og efter den første intense uge med fuldt program, har jeg nu dannet mig et indtryk. Og det er godt.

Jeg bor på Columbias kollegie for internationale studerende og gæsteforskere, International House, i en såkaldt 1-bedroom lejlighed. Det vil sige et køkken-alrum og et soveværelse, samt eget bad. Det er sådan set fint - men ikke særlig personligt indrettet, så der skal lige lidt dansk hygge til, så skal det nok blive godt. I huset er der alt, hvad man har brug for: Spisesal, hvor der serveres tre måltider hver dag, fitness rum, vaskeri, posthus, og diverse fælles opholdsrum. Huset ligger i området Morningside nordvest for Central Park på grænsen mellem Upper West Side og Harlem. Hvis jeg går sydpå kommer jeg til Columbias store campus-område, med hip studenterstemning. Går jeg nordpå er jeg i Harlems mere upolerede kvarterer, men med ligeså meget liv i gaderne og skønne lokale restauranter og butikker.


Hvis man som jeg er vokset op med amerikanske serier om unge på "college" (fx var jeg vild med Felicity, som blev sendt da jeg selv startede på universitetet), så har man fået indtryk af en verden, hvor universitetet i høj grad er identitetsskabende for de unge, og hvor man bliver en del af et stærkt fællesskab. Man bor typisk på campus, altså universitetets område, man spiser i spisesalen, spiller på universitetets sportshold, og man går i T-shirts, hoodies og kasketter med universitetets logo. Sådan er det også her på Columbia.


Columbia er et af USA's bedste og mest prestigefyldte, et såkaldt Ivy-league universitet. Det blev grundlagt i 1754 som King's College, men skiftede navn efter uafhængighedskrigen. På det smukke campus i Morningside Heights har de ca. 33.000 studerende en fantastisk ramme om deres studieliv.
Obama Scholars programmet hører hjemme under Columbia World Projects, som er en relativt ny enhed under universitetets President Bollinger. Vi har til huse i et nyt område kaldet Manhattanville i bygningen "The Forum", som blev åbnet for et år siden. Her har vi vores egen arbejdsplads i et åbent kontorlandskab sammen med de ansatte ved Columbia World Projects (CWP). Vi kommer til at indgå i arbejdet med at identificere de "challenges" som CWP skal arbejde med, med henblik på at samle de bedste hjerner og praktikere om at komme op med konkrete projektidéer, som kan adressere disse udfordringer. Herefter bliver de bedste projekter udviklet og søgt finansieret og implementeret. Jeg er allerede i gang med at se om vi kan koble Danmark - ved Klima- Energi og Forsyningsministeriet - op på det næste projekt om "decarbonization", altså reduktion af klimagasser i atmosfæren.


Mens jeg primært har fokus på bæredygtighed og verdensmål, har mine med-scholars vidt forskellige baggrunde og ekspertiseområder. Jeg er den eneste europæer på holdet, der er så mangfoldigt, som det næsten kan blive:


Der er Ali fra Yemen, som arbejder med at dokumentere menneskerettighedskrænkelser under borgerkrigen, og som bogstaveligt talt har sat livet på spil for at komme hertil. Der er Wai Wai fra Burma, en ung Rohingya kvinde, som har siddet syv år i fængsel, men utrætteligt kæmper videre for sit folks rettigheder. Der er Edmond fra Uganda, som er selvlært software udvikler og bruger teknologi til at løse problemer i bl.a. sundhedsvæsenet. Der er Samira fra Libanon, der arbejder med savnede personer i Syrian. Der er Ruth fra Papya New Guinea, som hjælper kvinder, der bliver anklaget for hekseri. For bare at nævne nogle. Og så er der mig... Det er både ærefrygtindgydende og sindssygt inspirerende at være sammen med den her flok. Jeg føler mig utrolig priviligeret over at få lov at dele denne oplevelse med dem.


I næste uge drager vi til Chicago, hvor vi være i gode hænder hos Obama Foundation. Programmet er tæt pakket med bl.a. storytelling workshop, improvisationstræning, visions- og planlægnings seminar, besøg hos lokale organisationer og enkelte afbræk med bl.a. bluesaften og en baseballkamp med Chicago White Sox.


Det skal I nok høre mere om i næste uge... Rigtig god weekend derhjemme!

420 views0 comments

Recent Posts

See All